Gruntowa zanęta na jesienne płocie

Dzisiaj chciałbym przedstawić Wam jedna z moich zanęt na jesienne łowienie płoci z gruntu. Zanęty używam od dwóch sezonów na Kanale Żerańskim z fajnymi wynikami jakie można zaobserwować w mojej galeri.

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

– Zanęta spożywcza:

    – 1kg zanęty MVDE Superroach Roach Groundbait

    – 0,5 kg ziemi bełchatowskiej

    – 150g konopi prażonych mielonych

    – 150g epicejne (biszkopt z melasą)

    – 150ml Sensas aromix speculatus

    – 50ml uśmierconej pinki

– Mieszanina do podania jokersa:

    – 0,5kg gliny jasnej rozpraszajacej

    – 0,5kg ziemi bełchatowskiej

    – 200g jokersa

Przygotowanie zanęty:

Do kotła wsypuje zanętę, konopie i epicejne po czym wszystko namaczam aromixem z dodatkiem wody. Zanętę leciutko przemaczam tak aby po dodaniu ziemi miała optymalną konsystencje. Następnie dodaje ziemię i wszystko przecieram przez 3mm sito. Po wykonaniu tej czynności uśmiercam pinkę oraz dodaje ją do naszej bazy. A więc zanętę mamy już gotową teraz pora na mieszanie z jokersem. Na początku ziemie i glinę do podania jokersa mieszam oraz namaczam i przecieram przez drobne sito. Do jokersa dodaje rozpraszać po czym leciutko podaje go do powstałej mieszanki.

Zanęta MVDE Superroach Roach Groundbait

Technika łowienia:

Na przeciwległym brzegu wybieram sobie punkt orientacyjny na który będę lokował moje zestawy. Odległość łowienia zaznaczam natomiast na klipsie kołowrotka. W wcześniej wytypowane łowisko podaje po 6 koszyków zanęty oraz jokersa. Co daje nam około 12 koszyków na jedno wędzisko. Niestety jest to dość sporo machania dlatego gdy tylko odległość łowienia oraz warunki pogodowe pozwalają mi użyć procy zawsze po nią sięgam. Z tym iż trzeba brać pod uwagę że nigdy ale to nigdy nie uda nam sie podać wszystkich kul idealnie w punkt łowienia co jest możliwe za pośrednictwem koszyka. W trakcie łowienia podajniki nabijam raz zanętę a raz mieszaninę z jokersem. Jednak jeśli w łowisko wejdzie mi drobnica do koszyka podaje tylko jokersa albo odsypuje trochę zanęty i ją przerabiam dodając większą ilość ziemi oraz wody.

Konopie prażony największy przysmak jesiennych, grubych płoci

 

 

Autor /


Filip Podsiadły

Dodaj swoje komentarze

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. wymagane pola są zaznaczone *

THE METHOD FEEDER

GRUNT

SPŁAWIK

Inline
Inline